Zimska oprema za motorna vozila

 

U periodu od 15. 11. do 15.4. naredne godine na teritoriju BiH, a samim tim i na području HB županije,
zakonski je obavezno posjedovanje i korištenje zimske opreme na vozilima, bez obzira na vremenske uvjete.

Pod zimskom opremom koju trebaju imati motorna vozila u zimskim uvjetima podrazumijeva se:

- za putnička motorna vozila i ostala motorna vozila čija masa nije veća od 3 500 kg i nemaju više od 8 sjedišta:

1. zimski pneumatici na sva četiri kotača, zimska guma ( pneumatik ) koje je na svom boku označena slijedećim oznakama ; MS, M+S ili M&S i znak snježne kraljice, čija dubina gazećeg sloja po dubini iznosi najmanje 4 mm,

2. gume sa ljetnim profilima čija dubina gazećeg sloja iznosi minimum 4 mm i u priboru odgovarajući lanci koji se postavljaju na pogonskim kotačima u slučaju zimskim uvjetima.

- Za motorna vozila čija masa prelazi 3 500 kg i autobuse:

1. zimski pneumatici na pogonskim kotačima , zimska guma (pneumatik ) koja je na svom boku označena slijedećim oznakama : MS , M+S ili M&S i znak snježne pahuljice, čija dubina gazećeg sloja po dubini iznosi najmanje 4 mm, a pod zimskom opremom za ova vozila podrazumijevaju se još lanci za snijeg i priručni alat ( lopata, vreća pijeska od 25 do 50 kg),

2. gume sa ljetnim profilom čija dubina gazećeg sloja po dubini iznosi minimum 4 mm i u priboru lanci koji se postavljaju na pogonskim kotačima u slučaju zimskih uvjeta, a pod zimskom opremom za ova vozila podrazumijevaju se još i priručni alat ( lopata, vreća pijeska od 25 do 50 kg).

Imajući u vidu gore navedeno , službenici Uprave policije MUP- a K10 će uz kontinuirane kontrole učesnika u prometu, provoditi pojačane mjere kontrole s ciljem provjere posjedovanja propisane zimske opreme.


 

Natrag Ispiši