O nama

 

Županija Hercegbosanska (Kanton Livno, K10) zaprema površinu od 5020 km2   ili 19% površine Federacije BiH. Po popisu stanovništva iz 1991. godine   na području Županije obitavalo je 115.726 stanovnika, s malom gustoćom   naseljenosti (23 stanovnika/km2).

Prijeratna recesija u   gospodarstvu, a svakako i rat na ovim prostorima, rezultirali su   značajnijim fluktuacijama stanovništva u vidu iseljavanja u zemlje   zapadne Europe ili preseljenja na druga područja BiH. Budući da je u   tijeku obrnuti proces povratka, mada ne i s istim intenzitetom,  procjenjuje se da trenutno na razini Županije obitava cca 90.000   stanovnika, iako je točne podatke o stanovništvu moguće dobiti jedino   novim popisom stanovništva.


Sjedište županijske Vlade nalazi se u Livnu, a Skupštine u Tomislavgradu. Županija obuhvaća šest općina: Drvar, Bosansko Grahovo, Glamoč, Kupres, Livno i Tomislavgrad. (Wikipedija)


Ministarstvo unutarnjih poslova Županije K10 osnovano je 1997. godine, a sjedište mu je u Livnu.


Ustrojbene jedinice ovog Ministarstva su Policijske uprave (PU) , a svaka od navedenih PU u svome sastavu ima po dvije Policijske postaje (PP), a to su PU Livno (PP Livno i PP Glamoč), PU Tomislavgrad (PP Tomislavgrad i PP Kupres) i PU Drvar (PP Drvar i PP Bosansko Grahovo).

    

Pravilnikom o unutarnjem ustrojstvu i sistematizaciji radnih mjesta propisano je da ovo Ministarstvo ima ukupno  djelatnika 490, od toga  policijskih službenika  350, a ostali su  državna službenici i namještenici.


Reformom Ministarstva  2002. godine formirana je Uprava policije na čelu koje se nalazi policijski komesar. Policijski komesar bira se iz policijskih redova, a nadležan je za rukovođenje Upravom policije.