Obilježn Dan policije - Svetog Mihovila

 

Ministarstvo unutarnjih poslova Hercegbosanske županije jučer je obilježilo Dan policije –Svetog Mihovila.


Središnja svečanost održana je pred zgradom MUP-a u Livnu a nazočili su joj uz ostale: hrvatski član predsjedništva BiH, dr. Dragan Čović, predsjedateljica Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, Borjana Krišto, predsjednik Vlade Hercegbosanske županije, Ivan Jozić, potom predsjednik Federacije BiH, Marinko Čavara, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, Bariša Čolak, predstavnici braniteljskih udruga Domovinskog rata, kao i predstavnici oružanih snaga BiH.
Na početku Svečanosti Dana policije i njenog zaštitnika Svetog Mihovila nazočnima se obratio ministar MUP-a Hercegbosanske županije, Darinko Mihaljević koji, među ostalim, rekao „ Ono što je za policiju Svet Mihovil mi jesmo i želimo biti za naše građane. Što se tiče stanja sigurnosti i rada policije želim naglasiti da se nalazimo u najsigurnijoj županiji u Bosni i Hercegovini i šire što pokazuju statistički podaci koji bilježe stalni pad kaznenih i prekršajnih dijela kao i činjenica da u zadnje dvije godine nemamo zabilježenu niti jednu krađu motornog vozila kao ni teža kaznena djela. Najteže kazneno djelo desilo se u Drvaru kada je izvršena oružana pljačka i tom prilikom je ranjen naš policajac Žarko koji je ne štedeći sebe stao u obranu sigurnosti i koji je i danas ovdje s nama. Koristim priliku da se zahvalim svima onima koji su podržali našu humanitarnu akciju rješavanja stambenog pitanja našeg u oružanoj pljački teško ranjenog s invalidnim posljedicama policajca Žarka Bošnjaka. Policija je vrlo brzo otkrila počinitelje ovog djela i podnijela izvješće Tužiteljstvu. 


Žalosti i činjenica da su počinitelji još i danas na slobodi“, rekao je ministar MUP-a Hercegbosanske županije, Darinko Mihaljević. Zahvalio je svim svojim suradnicima na dobroj suradnji kao i tužiteljstvu i općinskim i županijskim sudovima i potom doda „Pored Svetog Mihovila našeg zaštitnika na nebesima naš najveći zaštitnik je županija. 


Prošle godine na današnji dan zatražili smo povećanje sredstava za MUP i ovom prilikom želim zahvaliti predsjedniku Vlade Hercegbosanske županije, Ivanu Joziću, Vladi i Skupštini kao i našem predsjedniku Čoviću koji je podržao naš zahtjev za cjelokupno i značajno povećanje financijskih sredstava u Proračunu za MUP za ovu godinu što nam je omogućilo da u ovoj godini pokrenemo mnogobrojne postupke za javne nabave koje su u tijeku. 


Nikad veći Proračun za naš MUP omogućio je nabave kako i povećanje plaća i potpisivanje Kolektivnog ugovora sa Sindikatom. Samo zadovoljan policijski službenik kao i državni službenik, te namještenik može odgovorno i profesionalno obavljati svoj posao“, rekao je, uz ostalo, ministar MUP-a Hercegbosanske županije, Darinko Mihaljević dodavši da se dobar dio poslova MUP-a odnosi i na događanja koja imaju širu međunarodnu pozadinu.
Hrvatski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, dr. Dragan Čović čestitao je Dan policije MUP-a Hercegbosanske županije – Svetog Mihovila kazavši da želi da policija svoj posao radi prema Ustavu i Zakonu na zadovoljstvo svih nas. Naglasio je nastavak dobre suradnje sa hrvatskom stranom što je veoma važno u današnjem vremenu i međunarodnim okolnostima. Izrazio je želju kako će policija čiji je zaštitnik Sveti Mihovil i dalje nastaviti na osiguranju zaštite građana, njihove sigurnosti i mira. Čestito je policiji MUP-a Hercegbosanske županije na svim postignućima.


Na današnjoj Svečanosti pročitana su imena umirovljenih djelatnika MUP-a Hercegbosanske županije kojima će biti uručeni prigodni darovi, a pročitana su i imena zaslužnih pojedinaca, kao i imena onih predviđenih za pohvale i nagrade.

Ministar MUP-a Darinko Mihaljević na Svečanosti je uručio policajcu Žarku Bošnjaku iz Drvara ključeve obiteljske kuće koji je, kako smo već rekli za vrijeme oružane pljačke u Drvaru izvršavajući svoje zadaće ostao teški invalid.


U osiguranju sredstava za obiteljsku kuću policajcu Žarku Bošnjaku sudjelovali su donatori: Vlada Hercegbosanske županije 15.000,00 KM, Intesa Sanpaolo Banka 10.000,00 KM, općina Drvar 8.000,00 KM, ŠGD Hercegbosanske šume 2.000,00 KM, regionalni klub IPA Hercegbosanske županije 2.000,00 KM, Poljani d.o.o 1.000,00 KM, Zenko d.o.o 1.000,00 KM, Jami d.o.o 1.000,00 KM, Gradel d.o.o 1.000,00 KM, DIM d.o.o 1.000,00 KM, TO – MA d.o.o 1.000,00 KM, N.N 1.000,00 KM, N.N 1.000,00 KM, JASEN d.o.o 500,00 KM, KUD Budućnost Glamoč 300,00 KM, Marin Commerce 200,00 KM, Mir d.o.o 200,00 KM, Companija OAZA 200,00 KM, Companija VA-MA 200,00 KM, STR SMOKI 100,00 KM.


Na koncu Svečanosti hrvatski član predsjedništva BiH, dr. Dragan Čović s predstavnicima obitelji poginulih policajaca otkrio je Spomen obilježje poginulim i umrlim pripadnicima MUP-a Hercegbosanske županije nakon čega je dr. Čović položio vijenac, a druga visoka izaslanstva i predstavnici udruga su na Spomen obilježje upalila svijeće. Današnju Svečanost Dana policije MUP-a Hercegbosanske županije uveličao je pjevač iz RH Dražen Žanko izvođenjem pjesme Od stoljeća sedmog.

 

Natrag Ispiši